2022-03-23 10:47:46• hírek • Bede Emőke

Most már biztos: lesz magyar nyelvű óvó- és tanítóképzés Szatmárnémetiben

Minden szükséges papír megvan, így 2022 őszétől már biztosan beindul a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban az óvó- és tanítóképzés – tájékoztatott Pataki Enikő, a tanintézmény vezetője.

A jövő tanévre vonatkozó beiskolázási tervvel kapcsolatban Pataki Enikő elmondta, az eddigi öt osztály mellett egy hatodik, úgynevezett vokacionális, azaz elhivatottsági osztály is indul, melynek keretében bölcsődei dolgozókat, óvónőket és tanítókat képeznek majd. Az oktatási minisztérium már kiadta az osztály beindítására vonatkozó határozatot, és a képzés bekerült a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által jóváhagyott beiskolázási tervbe is, azaz mostanra minden akadály elhárult az új osztály beindítása illetően.


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanintézmény kínálata más szakok kapcsán csorbulna. Továbbra is várja a leendő kölcseyseket a matematika-informatika szak, melynek keretében az intenzív informatika-oktatásra esik a hangsúly, és elérhető marad az a vegyes osztály is, ahol a társaság egyik fele a matematika-informatikára, a másik fele pedig a természettudományokra fókuszál majd, a közös nevező pedig az intenzív angol lesz. Ugyanakkor a reál szakok sorában ezeken felül megmarad az intenzív angollal fűszerezett természettudományi szak is.


„Az intenzív oktatás azt jelenti, hogy azt a tantárgyat – akár az informatikát, akár a nyelvet – a kerettantervhez képest emelt óraszámban, csoportbontásban tanítjuk. És ez egy nagyon fontos szempont, hogy csoportbontásban tanítunk, mert a nyelv- és informatikaoktatásban sem mindegy, hogy hány diák van a csoportban. Az informatikánál az elmélet együtt van, a laborórák csoportban, a nyelveknél pedig két csoportra oszlik az osztály. […] A vegyes osztályok kilenc-tizedik osztályban együtt tanulnak, ugyanazt tanulják, ugyanaz a tantervük, 11. osztálytól azonban lesznek olyan tantárgyak is, amiket csoportbontásban tanulnak” – magyarázta az iskola igazgatónője.


A társadalomtudományok szakon belül két osztály indul majd. Az egyik az úgynevezett bilingv, azaz kéttannyelvű, melyben az osztály mind az angol, mind a német nyelvet emelt szinten, még az intenzív oktatásúnál is emeltebb szinten tanulja heti hat órában (öt óra nyelvtanítás, egy óra angol/német kultúra és civilizáció). Ez az osztály is csoportbontásban dolgozik, és épp ez az osztály egyik legnagyobb előnye, ugyanis nem csak az első, hanem a második nyelvet is csoportokra bontva tanulják a diákok. Az angol nyelvhez vizsga szükséges, a némethez viszont nem, mert ezt a nyelvet kezdő szintről oktatják. „Az ne riasszon el senkit, hogy nem tanult németet, hiszen ebben az osztályban heti hat órában nulláról kezdve fogjuk tanítani a nyelvet. Az angolhoz azonban középfokú tudás szükséges, ezt a tanfelügyelőség által szervezett nyelvvizsgán kell bizonyítani, melyre a saját iskolánál kell beiratkozni” – hangsúlyozta Pataki Enikő.


A második társadalomtudományok osztály intenzív angollal lesz párosítva. Az angolt heti négy órában, csoportbontásban tanítják majd, viszont a második nyelvet már közösen tanulja a társaság.


Az eddigi öt osztály mellett hatodikként indul majd be az óvó- és tanítóképző. „A hatodik osztályunk ugyancsak egy vegyes osztály, csakhogy ez már elhivatottsági, úgynevezett vokacionális osztály. A Kölcsey sokszor felvállalt olyan hiányoktatást, ami a megyében nem volt. Ennek hosszú a története, annak idején tőlünk indultak akár a felekezeti iskolák, akár a tanítóképző, illetőleg a most is működő egészségügyi asszisztens-, valamint gyógyszerészsegéd-képzés. Ami nagyon nagy hiány a megyében, az a középiskolai tanítóképzés. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szatmári Kihelyezett Pszichológia és Neveléstudományok Karával évek óta együttműködünk, nálunk is gyakorlatoznak az egyetemisták most már hosszú évek óta, és azt látjuk, hogy az az előkészítő képzés, amit a középiskolai tanítóképző nyújt, az nagyon fontos alap, amelyre a főiskola is tud építeni. Éppen ezért velük együttműködve és egyetértésben, az ő támogatásukkal felvállaltuk, hogy a sok évvel ezelőtt a Ion Slavici Főgimnáziumban megszűnt magyar nyelvű tanítóképzést újraindítjuk” – magyarázta Pataki Enikő.


A jövő tanévtől kezdve a Kölcseyben indul tehát egy fél óvó- és tanítóképző osztály és egy fél bölcsődei óvóképző osztály is. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy lesznek tantárgyaik (pl. pedagógiához és módszertanhoz kapcsolódó tárgyak), melyeket más osztályokhoz hasonlóan csoportbontásban fognak tanulni, de a közismereti tárgyakat együtt tanulják majd.


„Amellett, hogy érettségi diplomát kapnak, az osztály mindkét fele kap egy szakmáról, jobban mondva hivatásról szóló elismerést is, amivel el is tudnak helyezkedni már 12. osztály után akár tanítóként, akár óvónőként, akár bölcsődei dolgozóként, vagy bárhol máshol, ahol fontos a pedagógiai irányú képzettség. Mivel azonban a közismereti tárgyakat is ugyanolyan szinten tanítjuk, mint más osztályokban, ezért aki úgy gondolja, innen továbbléphet bármilyen másik tanári, pedagógusi szakma felé is” – fejtette ki az iskola igazgatója, aki szerint a jövőben hiányszakma lesz a tanároké, hiszen az elmúlt időszakban rendkívül kevesen választották ezt az irányt. Nem szabad elfelejtkeznünk ugyanakkor arról sem, hogy a közeljövőben számos magyar nyelvű bölcsőde fog indulni, ezért nagy szükség lesz a jól képzett szakemberekre is.


Ezekbe az osztályokba egy előzetes vokacionális vizsga révén lehet beiratkozni, mely során beszédkészséget mérnek románul és magyarul, illetve tornából is számot kell adni. A feltételekről mindenki érdeklődhet a saját iskolájában, illetve az iskola honlapján is közzé fogják tenni. A május környékén megrendezett vizsgán a diákok jegyet nem, csupán elfogadott vagy visszautasított minősítést kapnak. Természetesen képességvizsgázni azoknak is el kell majd menni, akik elfogadott minősítést kaptak, hisz az kötelező. A képességi vizsgán szerzett jegy, illetve a felvételi jegy birtokában a jelentkezőknek be kell vinniük a dossziéjukat a Kölcseybe, ahol máris megtudják, hogy felvételt nyertek-e a képzésre.


„S mivel ez a számítógépes leosztás előtt történik, annak, akit már felvettünk, nem kell izgulnia a számítógépes leosztásnál, akit pedig nem, az viszont beadhatja a dossziéját más szakokra a számítógépes leosztásra. Mi várjuk szeretettel mindazokat, akik a Kölcseyben szeretnének tanulni, és a mi iskolánk csapatához csatlakozni” — zárta Pataki Enikő igazgatónő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: